Saturday, June 12, 2010

ayam bakar mayonis


dah biasa buat ayam bakar.tapi kali ni guna resepi suzi.. suzi amek dari hana....tq sudi kongsi resepi. saya bakar sebelah ekor ayam je. selepas masak,angkat pakai garfu .. tu pasal cam kopak je skit....ape2 pun memang sedap. sekejap je abis...ratah boleh, nak makan dengan nasib pun ok...
Bahan-bahan

8-10 ketul kepak ayam - sy guna sebelah je sebab malas nak potong2
4cm halia - parut
4 ulas bawang putih - parut
1 sudu besar madu
1 sudu besar gula perang
1 sudu kecil blackpepper
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar sos tiram
2 ½ sudu besar mayonis
Butter@minyak zaitun@minyak masak
garam

Cara-cara
1. Basuh bersih kepak ayam. Ketepikan.
2.Gaul kepak ayam dengan semua bahan kecuali minyak zaitun@butter. Perap 4jam atau lebih. Seeloknyer semalaman.
3.Panaskan oven suhu 180. Alaskan loyang dengan aluminium foil.
4.Susun kepak ayam dan renjis2kan dengan minyak zaitun atau letak sedikit butter di atas ayam.
5.Bakar selama 45min-1jam atau hingga keperangan.
nama pun ayam bakar mayonis, memang kena letak mayonis la.....

No comments:

Post a Comment