Friday, November 30, 2012

pavlova....

 Sana sini orang sibuk dengan pavlova selama ni, kita diam je...tapi akhirnya cuba juga buat ......ehhehe...nak juga...memang pavlova ni sedap..Cara membuatnya juga tak susah.

 
Resepi :

Bahan-bahan :

4 biji putih telur

1 cawan gula kastor ( boleh dikurangkan lagi - 3/4 cawan untuk mengurangkan manis)

1/2 sudu teh esen vanilla

1 sudu teh cuka masakan

1/2 sudu besar tepung jagung

 
Topping/hiasan :

1 cawan (240 ml ) whipping cream

1 1/2 sudu besar gula halus

1/2 sudu teh esen vanilla



Cara-cara :
1- Pukul putih telur menggunakan hand mixer dengan kelajuan perlahan.

2- Kemudian, dengan kelajuan yang tinggi, masukkan gula sudu demi sudu sambil terus putar adunan.

3- Teruskan memutar adunan dengan kelajuan tinggi sehingga bertukar menjadi putih berkilat.

4- Masukkan esen vanilla dan pukul lagi sampai sebati.

5- Masukkan tepung jagung dan cuka.

6- Buatkan garisan bulat di atas kertas minyak(parchment paper).

7- Bentukkan meringue mengikut bulatan yang kita lukis.


Masa membakar :


1- Panaskan oven pada suhu 150' C.

2- Masukkan adunan meringue. Dalam 15 minit, turunkan suhu kepada 140'C. Masak selama 1 jam.

Masak sehingga warna meringue bertukar menjadi coklat muda. Bila dipegang terasa garing di luar dan lembut bahagian dalam. Tutup api. Biarkan pintu oven sedikit terbuka. Jangan keluarkan meringue terus dari oven. Tunggu sehingga sejuk.



Cara menghias :

1- Pukul whipping cream dalam bekas sehingga kental.


2- Bila whipping cream dah kental. Masukkan gula dan esen vanila.

3. letakkan whipping cream ni dan hiaslah dengan buah-buahan.
Sedia untuk dimakan

No comments:

Post a Comment