Sunday, April 11, 2010

apam mekar

kuih apam mekar...seronoknya buat kuih ni . Rasa2nya jadi la kot. ni first time buat. Rasanya ok ..sedapppp..lebih kurang cam kek juga. ..tapi iskandar ni bila dengarr apam tak nak makan la pula...padahal kalau apam yang beli , makan pulaa..hanya balqis je yang makan dengan bersungguh2. Resepi ni diambil dari rumah hana. tq hana ...

...tapi resepi asal dari kak.hanieliza yg telah dikongsikan di my.resipi oleh kak.rossitamz. kita layan resepinya...
Bahan-bahan
150g tepung gandum
125g gula - hana kurangkan 100g jer
1 biji telur
1/2 sk ovellete
100ml susu segar
esen vanila
Pewarna - ikut suka
Paper cup secukupnyer

Cara-cara
1.Panaskan kukusan. Sebaik-baiknya, bungkus penutupnya untuk mengelakkan air dari jatuh ke atas bahan kukusan nanti.
2.Pukul telur bersama gula hingga kembang dan gebu.
3.Masukkan esen vanilla dan pukul lagi.
4.Masukkan ovallate dan pukul lagi.
5.Masukkan tepung dan susu berselang-seli sambil dipukul sehingga gebu.
6.Bahagikan adunan kepada 2 bahagian (ikut pewarna yang diinginkan, jika nak guna 3 warna then bahagikan kpd 3 bahagian).
7.Masukkan pewarna dalam setiap bahagian dan kaupbalikkan hingga warna sekata.
8.Masukkan setiap bahagian warna kedalam piping bag yang berasingan(atau plastik bersih dan potong sikit bucunya).
9.Letakkan paper cup ke dalam acuan apam dan picitkan setiap bahagian warna ke dalam paper cup tersebut.
10.Kukus selama 10 - 15 minit (bergantung kepada saiz paper cup).
11.Siap untuk dihidangkan sebagai minum petang ataupun sarapan.



setelah dikukus semua, dapat la dalam 15-17 biji...tu pun tak habis...tapi seronok bila tengok semuanya mekar...macam bunga ...


kuih apam berbaris dalam bekas ......


4 comments:

  1. Salam cikgu...
    Amboi cantiknya apam! kaler2 ceria gitu...tengok pun dah tau mesti sedap tambah duduk pulak dalam cup cantik...hehe
    Akak biasa duk buat ambong tu je, so boley la akak terai buat apam cam cikgu ni pulak k...mesti lembut tu masuk ovalette :)

    ReplyDelete
  2. salam kak fzi..
    tu la cam tak caya je.....heheh..kali ni jadi cantik dan sedap....apam dgn ambong ni lebih kurang la agaknya yee...

    ReplyDelete
  3. rajin nya buat kuih..sedap ni :)

    ReplyDelete