Saturday, May 22, 2010

kek cawan vanila icing putih

kek cawan vanila ni sangat mudah , senang nak buat dan comfom jadi...lagi satuuu..sedapppp...kali ni buat bubuh icing...ehehe..bukannya buat sendiri icing tu...shot cut je...pi beli kat kedai kek...pastu tu letak je dalam piping beg, then pipe laa kat kek comel tuuu..simple je..tabur sikit choolate rice....
kek ni dah banyak kali buat...ingatkan dah letak resepinya kat sini..rupa2nya tak letak lagii..
nasib baik cari balik , jumpa semulaa...
resepi ni sumbernya dari miss_ad@myresipi.com
Bahan-bahan ( 35 biji )
150 g mentega
185 g tepung naik sendiri
150 gram gula kastor
1/2 sudu teh soda bikarbonat
3 biji telur
1 sudu teh vanilla

Untuk ising:
100 g mentega
200 g gula ising
2 sudu teh air panas
1 sudu teh esen vanilla
chocolate rice utk tabur
Cara-cara
Pukul butter dan gula hingga kembang
Masukkan telur sebiji demi sebiji dan esen vanilla
Masukkan tepung yang dicampur dgn soda bikarbonat. Adun sebati
Susunkan kertas kek cawan kedalam acuan. Masukkan adunan hingga 3/4 penuh
Bakar selama 10 minit dgn suhu 180 C
(kalau rajin buat sendiri)
Utk ising, pukul mentega dan gula ising hingga kembang. Masukkan esen dan air panas. Pukul lagi hingga putih dan berkrim
Sapukan ising atak kek. Pastikan kek betul-betul sejuk sebelum diletakkan ising. Kemudian boleh tabur manik atau choc rice

(kalau malas, pi beli kat kedai kek jee.....beli icing je , jangan beli cupcake plakk...)
ni tengah kemaruk main icing.......tapi malas nak letak color lain...jadi plain putih je laaa....


namun begitu, aku masih lagi amatur dalam bidaang kek cawan niii..semua main buat sendiri je...pandai sendiri jee...tak belajar kat kelas mane2 pun....jadi untuk diriku yang tak berguru dengan sape2 ni kira ok la dpt hasilkan kek comel giniii...ehehehe...




.

1 comment:

  1. Cantiknya kek cawan tu. Sangat menyelerakan.

    ReplyDelete