Thursday, July 1, 2010

puding laici

bila tengok puding laici dangdut chef kak hanieliza yang sungguh mengancam tu, rasa macam nak buat juga. Puding ni saya buat ikut chef hanieliza bahagian letak laici kat atas tu je...ehehhe..bukannya ape, sukatan agar2 seperti resepi asalnya tak dapat dicari, maka saya buat la sukatan agar2 ikut kebiasaan yang saya buat.

bahan2:
2 tin laici ( 1 tin untuk agar2, 1 tin untuk hiasan)
1 tin susu cair
20g agar
1 senduk gula( lebih kurang 1 cawan)

cara2:
1. larutkan agar2 dalam 3 cawan air.
2.bila semua agar2 dah larut, baru masukkan gula.
3. lepas tu, masukkan susu cair...tutup api .
4. tapiskan agar dah masak ni ke dalam bekas.
5.sebelum tu, blend 2 cawan air laici bersama 1 cawan buah laici dan tuangkan ke dalam bekas yang sama.
6. sejukkan sebelum diletakkan ke dalam peti ais.
7. baru letakkan buah2 laici yang lain tu sebagai hiasan...

*** optional: kalau taknak blend agar2 tu pun tak ape...letakkan lebih sikit air laicinya...buah laici yang lebih tu makan gitu je.....apa2 pun, asal happy...

No comments:

Post a Comment