Tuesday, October 6, 2009

puding roti caramel



puding roti caramel ni buat sempena jamuan raya kat tempat keje..walaupun dah pernah buat berkali2 dah sebelum ni, tapi kali ni cuba pula resepi dari hanieliza...memang sedap dan menjadi tumpuan..ehehheh...menarik perhatian!...ehehhe..tq ye sudi share resepi yang sedap ni..

aku sendiri pun berkali2 tengok gamba puding yang dibuat oleh hanieliza tu...nampak sedap sungguh!...gamba pudingku tak setanding la gamba puding tuan empunya resepi....ehehhe..tapi janji sedap juga...ini adalah resepinya:

Bahan A:
1/2 cawan gula ..dicairkan dalam loyang yg nak dikukuskan nanti

Bahan B
1 buku roti [10 keping]
1 tin susu cair
1 tin air buah dari fruit cocktal/peach
2 biji telur
1/2 cawan gula
1 sudu teh esen vanilla
2 sudu besar tepung kastad

Hiasan
1 tin buah koktel/peach

Cara:
1. Panaskan kukusan.
2. Gaul rata semua bahan B kecuali fruits cocktal dan tapis.
3. Masukkan bancuhan kedalam loyang yg ada gula yg telah dicairkan.
4. Tutupkan loyang dengan plastik glaze nipis.
5. Kukuskan selama 30 minit.
6. Sejukkan dahulu baru di terbalikkan dalam pinggan besar.
7. Susunkan dengan perlahan-lahan isi buah fruit cocktail ta buah peach
8. Sejukkan...sedia untuk dihidangkan

No comments:

Post a Comment