Wednesday, December 9, 2009

Puding marble kastad


puding ni sepatutnya berlapis , tapi dah jadi 'marble ' la pulak...eheheh..jadi ubah la jadi puding marble kastad. .tak pelah. janji sedap...puding ni memang sedap . tak tipu punya...lagi sedap makan sejuk2.
Resepi diambil dari dayang jack..tapi diubah suai mengikut kuantiti agar2 yang ada di dapurku.
Bahan-bahan ( 8 - 10 orang )
• 5 cawan air
• 1 paket agar-agar (20 gm)
• 2 cawan susu segar
• 3 biji kuning telur (saya guna jg putih telur)
• 3 sudu besar mentega/majerin
• 1 sudu besar serbuk koko
• 1 sudu besar tepung kastard
• 1 gelas gula

Cara-cara
1. Masukkan 5 cawan air didalam periuk. Biar air hingga mendidih. sementara itu, pukul telur bersama mentega, ketepikan.
2. Bancuh tepung kastard bersama susu segar. Setelah air mendidih, masukkan agar-agar bersama gula. kacau hingga kedua-dua bahan larut.
3. Setelah bahan tadi larut, masukkan bancuhan tepung dan kacau. Kemudian masukkan pula telur yg telah dipukul bersama mentega tadi. Kacau sebati dan tapis adunan.
4. Bahagi adunan kepada 2 bahagian. 1 bahagian dicampur dengan serbuk koko.(serbuk koko dibancuh dengan sedikit air panas). kacau sebati. 1 bahagian lagi biarkan warna asal.
5. Sendukkan 1 bahagian koko ditengah loyang, diikuti 1 bahagian warna asal di atasnya. Ulang hingga habis. Sejukkan di dalam peti sejuk. * Acuan loyang terpulang kepada individu.




nak buat langkah no. 5 tu yang gagal tu. sebab tu jadi marble...hubi ngap habis separuh....sedap la tu..ehehhe..A++ la..

No comments:

Post a Comment