Wednesday, December 9, 2009
kek lapis prune
kek lapis prunes yang baru siap dibakar, dan baru dikeluarkan dari loyang. nampak cam cantik je lapisannya...
huh..lepas operate, tak cantik langsung lapisannya...abis hilang rasa excited...rasa kek ni lak kurang manis skit...aku tak gemar sangat..aku suka kalau sikit berkrim dan sikit manis...duluu masa first time buat jadi cantik. ..tapi masa tu bukan time tangkap gamba lepas masak. masa tu time tangkapp ngap je ..terus makan sampai licin.
walau camne pun resepi ni diambil dari buku aneka kek.
bahan-bahan
350 g tepung berserbuk penaik
2 sk soda bikarbonat
320 g mentega
200 g gula
1 cawan buah prunes
1 1/2 cawan air
1/2 cawan susu segar
4 biji telur
2sk pewarna kuning
1sb serbuk koko
1sb esen coklat
cara:
1. rebus buah prunes dengan 1 1/2 cawan air hingga lembut. Potong empat buah prunes itu.
2. putar mentega dan gula kastor hingga kembang. Masukkan telur satu persatu sambil diputar hingga sebati.
3. kemudian masukkan tepung dan adunkan hingga rata.
4. bahagikan adunan pada dua bahagian. Satu bahagian dibubuh pewarna kuning dan dicampurkan dengan susu segar. bahagian satu lagi dicampurkan serbuk koko, esen coklat dan buah prunes.
5. tuangkan sedikit adunan kuning dalam acuan kek. bakar dalam ketuhar dengan suhu 180 darjah celcius hingga masak. kemudian lapiskan dengan adunan coklat dan bakar hingga masak. buat begini hingga semua adunan habis.
dah buat makan aje la..bukan tak sedap pun. masih boleh rasa manis-manis buah prunes tu. kalau orang yang suka kurang manis ok la. bab lapisan pun kureng puas hati juga..bagiku, kurang memuaskan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment