Wednesday, December 23, 2009

kek tembikai


kek tembikai..ku amek sumber dari bro rozzan..bro rozzan amek dari ienah 18. Kek ni lagi sedapppp...dan senang nak buat.. cuma kek yang kubuat ni silapnya dari segi ketebalan lapisan jee..lapisan warna asalnya (kuning) tebal sangat..menyebabkan tembikaiku kurang isinya...lapisan merah jadi sikit.

ini resepinya:

KEK LAPIS WATER MELON CHEESE
Sumber asal: ienah18 (mesra.net)

Bahan-bahannya:
10 biji telur
150gm gula halus
2 gelas tepung hong kong (kira-kira 180-200 gm)
1 sudu ovallette
100gm horlick
450gm mentega
1 tin susu pekat manis
250gm cream cheese( yang ni ku tak bubuh sebab tak gi beli)
chocolate chips

Cara:
1) Telur, gula, tepung hong kong, horlick dan ovalette di pukul hingga kembang dan pekat.
2) Mentega,susu dan cream cheese di pukul hingga putih. satukan kedua-dua adunan dan gaul hingga sebati. Bahagi kan kpd 3 bahagian.(a) warna hijau 3 lapis (setiap lapisan 5 sudu makan.(b) warna putih 2 lapis (setiap lapis 5 sudu makan.(c) warna merah lapis hingga habis (setiap lapisan taburkan dengan chocolate chips)
Bakarlah selapis-selapis sehingga masak.

catatan: seperti biasa untuk mengelakkan risiko tak jadi..ku kukus aje...ehehehh...compom jadik.



No comments:

Post a Comment