1. masa first time buat,
- tak dapat nak anggar sukatan untuk sagonya, sebab guna loyang yang tak tau ukurannya...guna bekas ikut suka je....
- ini menyebabkan lapisan untuk sagoo..nipis sangat... seperti gamba kat bawah ni...
- bahagian agar2 bersama peach patutnya warna jernih , tapi aku letak color merah...menyebabkan faktor kurang menarik....
-tapi lapisan bawah jadik pula...
2. kali ke 2 buat ,
- sagonya tawar...kurang manis...
- lapisan bawahnya juga tak jadik juga sebab mungkin guna susu cair sejuk terus masuk dalam periuk yang menyebabkan terjadinya gumpalan dan ketulan...jadi tak nampak cantik...
tapi tak pe la...dah cuba...abis juga....tapi resepi asalnya telahku ubah suai...disini cuma ambil ideanya saje...iaitu sago dan puding peach...
resepi untuk tatapanku:
bahan-bahan:
lapisan mula2...(agar2 jernih dan buah peach yang dipotong besar)
5 gm agar
3 1/2 cawan air
1/2 cawan gula
lapisan sago:
1 cawan sago
1 /2 cawan gula
sikit pewarna merah/hijau/ kuning/ikut suka...
lapisan agar2 putih dan peach cincang
1 tin susu cair
5 gm agar2
1 1/2 cawan air
1/2 cawan gula
buah peach yang dicincang...agak2 je..dalam 2 cawan..
cara-cara
1. potong besar2 buah peach...susun dlm bekas/ loyang pilihan anda.
2. masak agar tanpa warna...apabila agar2 sudah larut, masukkan gula.
3. tuangkan ke dalam loyang tadi dengan cermat, supaya buah peach tidak terusik..
4. biarkan agar beku seketika...
5. semntara tu, boleh masak sago...( tapi sago ni kena rendam dulu dalam 10 minit)...pastu masak dengan air hingga jernih sagonya...then bilas dengan air supaya kanji2 hilang...
pastu letak dalam satu bekas..titiskan pewarna dan gaulkan sikit dengan gula...
6. baru tuang kedalam loyang yang sudah ada lapisan agar tadi...
7. pastu masak pula agar untuk lapisan seterusnya...
8. bila agar2 larut, masukkan gula dan susu cair....dan jangan lupa buah peach yang sudah dicincang..atau dipotong kecil2...( kaloo nak lebih rasa buah peach tuangkan sikit sirap buah peach tu, tapi kena kurangkan kuantiti airnya..)
9. tuang agar itu ke dalam loyang ...biar beku..
10. simpan peti ais...bila dah sejuk keluarkan dari bekas...
hmmm...jadi la cam kat bawah niiii...
nampak bahagian lapisan bawah yang ketul2 tuuu....tapi ok gak gumpalan niii...eheheh..saje nak cover line..janji rasa sedapppp...
Salam cikgu...
ReplyDeleteAkak nampak pun dah tau sedap...hehe...nak kena try buat ni cikgu...bahan kebetulan ada kat umah, tq cikgu.. akak suka resepi camni, tak penah tengok lagi sebelum ni agar2 combine ngan sagu...mesti nyaman je makan yang sejuk2 baru kuar peti... :)
salam kak fzi....cuba ,jangan tak cubaaaa...confirm sedap...resepi asal amek dari blog kak ummizaihadi...tapi sy tak reti nak ikut sukatannya, tu pasal terpaksa ubah suai sikit sukatannya...
ReplyDelete