Friday, May 28, 2010

gulai ikan tongkol

gulai ikan tongkol nii biasanya dimakan istimewa dengan nasi dagang..tapi kalau nak makan dengan nasi putih pun tetap sedap juga kalau dah memang gulai kita buat tu sedap.ehehhe...
resepi ni mak saudara saya yang bagi...pakar nasi dagang kami....sebab tiap kali raya mesti buat nasi dagang...tak raya pun dibuat juga...pendek kali selalu buat la....

ini resepi nya:

bahan-bahan:
bahan A
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
sedikit belacan
4-5 tangkai lada kering
1 sudu makan kerisik
1 sudu teh kunyit debu

bahan A ni diblend....
yang ni tumbuk....hadas kasar dan ketumbar

bahan B
santan

bahan C
lada burung, air asam jawa, gula ,garam

bahan D
ikan tongkol (ike ayo)- direbus dengan air asam jawa,sikit cuka, nise dan garam sehingga kering airnya...air rebusan biarlah banyak.

cara- cara
1. blend semua bahan A...(kecuali hadas kasar dan ketumbar ditumbuk)
2. bubuh santan bersama bahan A. Masak sehingga naik minyak.
3. bubuh ikan tongkol yang sudah siap direbus tadi.
4. bubuh bahan C-lada burung, air asam jawa , garam dan gula (sikit saje)
5. bila dah cukup rasa, boleh la ditutup apinya.

senang je kan....

No comments:

Post a Comment