Sunday, April 4, 2010

pulut sekaya


setelah sekian lama menyimpan hasrat ingin mencuba resepi dari kak fzi...akhirnya, hari ni dapat direalisasikan....walaupun dalam serba kekurangan...namun, yang pasti balqis makan paling banyak...sebab dia suka sangat dengan pulut..
pulut sekaya ni adalah gabungan pulut dengan sekaya. ..warna sekayanya agak pucat. sepatutnya warna coklat lebih terang, tapi rasanya tetap sedap.....seperti yang beli original punya katt pasar hijau di kb tuh...
kak fzi..saya C& P resepinya kat sini ye....
Bahan2nya:
Secawan beras pulut
1/2 cawan pati santan dicampur dengan air masak( terpaksa guna santan paket je sebab susah sgt gi pasar)
4 biji telor
2 keret manisan siam ( terpaksa guna 3/4 cawan brown sugar je)
daun pandan di simpul
secubit dua garam

Cara:
Cairkan manisan + sedikit air + daun pandan yang disimpul.
Kukus pulut + santan + sedikit garam + daun pandan yang disimpul. Santan paras2 tenggelam pulut.
Bila manisan dah cair, keluarkan daun pandan dan sejukkan sebentar.
Kepok telor kemudian masukkan manisan. Kepok lagi biar mesra ke dua-duanya. Tambahkan secubit dua garam.
Bila pulut masak, keluarkan daun pandan, karih2kan pulut biar serata kemudian tekan2 kan sedikit biar padat di dalam loyang.
Kukus balik pulut selama 5 minit.
Sesudah itu taburkan sedikit gandum di atas pulut lalu dicurahkan adunan telor dan manisan ke atas nya.
Kukus lah sampai masak +- 15 hingga 20 minit.
Tunggu sejuk, baru elok untuk dihidangkan.
tq kak fzi untuk resepi ni...terubat kerinduan nak makan kuih sekaya.

3 comments:

  1. Salam cikgu....
    Woahhh... dah buat pulut sekaya dah...sedappp tuh...akak tak jemu makan pulut sekaya..:)
    Takpe cikgu, kaler pucat sikit..yang pasti rasa tetap first class kan ... hehe
    Thx k cikgu try resepi... akak tumpang hepi :))

    ReplyDelete
  2. salam...makasih banyak2 atas resepinyaa....next time makan pulut mesti ingat kak fzi...ehehhe...

    ReplyDelete
  3. agaknya warna dia pucat sebab pakai brown sugar kot...kalu guna nise , terang la skit kot...betul dok kak fzi..?

    ReplyDelete