rasa ok ..boleh tahan, tapi iskandar tak berapa suka.hmmm, tahap sambutan dikalangan anak2...gred c....dingin...jadi, bagi kat jiran sikit..terkejutnya bila jiran cakap kuih ni sedap, anak2nya suka makan...sebenarnya anak2ku lebih sukakan cupcakes lagi..kata jiranku, kuih ni macam kuih ambong tapi kuih ambong saiz besar...hmmm...apa2 je la...layan resepi yang kuambil dari kak noreen ni:
Bahan-bahan
(20 biji bergantung pada saiz):
5 biji telur
200gm gula pasir/kastor
1 camt esen vanilla
1/2 camb ovalette
210gm tepung halus/superfine/kek ( takde...ganti tepung naik sendiri)
60ml santan ( ganti dengan susu cair)
kismis secukupnya - optional - tak letak pun..
cara:
1.pukul gula, ovalette, esen vanila dan telur sehingga gebu lebih kurang 6 min
2. kemudian perlahankan mixer dan masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil
dipukul rata
3. masukkan santan dan pukul lagi sehingga rata
4.selepas itu perapkan adunan selama 20 min
5.panaskan kukusan
6.masukkan adunan 3/4 penuh ke dalam papercup
7.taburkan kismis
8. kukuskan selama 10 min atau sehingga masak
9.hidangkan
source: chef zubaidah che pa
catatan: bilangan yang kuperolehi banyak..tak sempat nak kira, tapi rasanya lebih dari 20 biji...mungkin saiz agak kecil...
next time boleh letak color2 sikit...tapi rasanya lambat lagi nak buat semula sebab anak2 tak gemar sangat...
hari ni buat cupcake pula.....terpaksa buat sebab kuih bahulu tu anak2 tak berapa suka...
gamba kat bawah ni baru la cupcake kegemaran iskandar...buat lagi cupcake ni untuk kali ke berapa tah...cam oven bocor je..bakar2, abis...bakar2 abiss...dapat la dalam 35 biji...tapi last sekali tinggal 10 biji je...tu pun cakap kat diorang untuk bekal sekolah esok...eheh...laku bebeno...
masih gunakan resepi yang sama dengan sebelum ni...
Salam cikgu Aida...
ReplyDeleteBiasanya kalau dikukus ni, dah rasa macam kuih apam je la kan?
salam mamaFami...
ReplyDeleteha ahh ,,..baulu biasa orang bakarr...rasa2nya kuih apam lagi bestt....lagi lembut..
rajin sungguh makcik ku yg sorang ni.
ReplyDeletenampak betul cam apam sebijik.