...tapi resepi asal dari kak.hanieliza yg telah dikongsikan di my.resipi oleh kak.rossitamz. kita layan resepinya...
Bahan-bahan
150g tepung gandum
125g gula - hana kurangkan 100g jer
1 biji telur
1/2 sk ovellete
100ml susu segar
esen vanila
Pewarna - ikut suka
Paper cup secukupnyer
150g tepung gandum
125g gula - hana kurangkan 100g jer
1 biji telur
1/2 sk ovellete
100ml susu segar
esen vanila
Pewarna - ikut suka
Paper cup secukupnyer
Cara-cara
1.Panaskan kukusan. Sebaik-baiknya, bungkus penutupnya untuk mengelakkan air dari jatuh ke atas bahan kukusan nanti.
2.Pukul telur bersama gula hingga kembang dan gebu.
3.Masukkan esen vanilla dan pukul lagi.
4.Masukkan ovallate dan pukul lagi.
5.Masukkan tepung dan susu berselang-seli sambil dipukul sehingga gebu.
6.Bahagikan adunan kepada 2 bahagian (ikut pewarna yang diinginkan, jika nak guna 3 warna then bahagikan kpd 3 bahagian).
7.Masukkan pewarna dalam setiap bahagian dan kaupbalikkan hingga warna sekata.
8.Masukkan setiap bahagian warna kedalam piping bag yang berasingan(atau plastik bersih dan potong sikit bucunya).
9.Letakkan paper cup ke dalam acuan apam dan picitkan setiap bahagian warna ke dalam paper cup tersebut.
10.Kukus selama 10 - 15 minit (bergantung kepada saiz paper cup).
11.Siap untuk dihidangkan sebagai minum petang ataupun sarapan.
warna warni.
ReplyDeletesodap tu.
Salam cikgu...
ReplyDeleteAmboi cantiknya apam! kaler2 ceria gitu...tengok pun dah tau mesti sedap tambah duduk pulak dalam cup cantik...hehe
Akak biasa duk buat ambong tu je, so boley la akak terai buat apam cam cikgu ni pulak k...mesti lembut tu masuk ovalette :)
salam kak fzi..
ReplyDeletetu la cam tak caya je.....heheh..kali ni jadi cantik dan sedap....apam dgn ambong ni lebih kurang la agaknya yee...
rajin nya buat kuih..sedap ni :)
ReplyDelete