Tuesday, October 20, 2009
kek pelangi
dah lama tak dapat online nih...weekend lepas sempat buat kek pelangi untuk iskandar. Resepi ni diambil dari buku hidangan kek oleh nor aini zakaria...m/s 26..ehehh..rasanya enak juga. kiranya ini cubaan pertama resepi ni.
bahan2:
250 g mentega
220 g tepung kek
1 st serbuk penaik
200 gula kastor
4 biji telur
5 sb air susu
1 st esen vanila
sedikit pewarna merah, hijau dan kuning
cara:
1. panaskan ketuhat pada suhu 180 darjah celsius.
2. pukul mentega dan gula kastor dengan kelajuan sederhana sehingga kembang dan putih.
3. perlahankan kelajuan dan masukkan telur sebiji demi sebiji sambil dipukul sehingga sebati.
4. masukkan tepung kek dan serbuk penaik sambil dikacau , diikuti air susu dan esen vanila. gaul sehingga rata.
5. bahagikan adunan pada tiga bahagian. WARNAKAN MERAH, HIJAU DAN KUNING.
6. Ambil satu senduk adunan kuning dan tompokkan di bahagian tengah acuan. Kemudian ambil satu senduk adunan merah dan tompokkan di atasnya.Akhir sekali warna hijau ditompokkan di atas warna merah. Ulangi proses ini sehingga adunan habis.
7. Goyangkan acuan supaya adunan rata. Bakar selama 1 jam.
catatan:
1.suhu ketuhar mesti disetkan pada suhu 180 darjah celcius. ..jadi telalu panas, nanti kek hangus dulu bahagian tepi tapi bahagian tengah belum pun masak lagi.
2. mentega saya gantikan dengan planta.
3. tepung kek saya gantikan dengan tepung naik sendiri.
4. air susu - tidak jelas...susu segar/ susu cair/ susu pekat manis....jadi saya guna 3 sudu besar susu pekat manis + air = 5- 7 sudu air susu...
5. kek ini warna warni macam pelangi tapi lapisannya tidak begitu cantik...jadi mesti cuba lagi...hikkhikk...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
kırşehir
ReplyDeletekarabük
adıyaman
niğde
ordu
L006