rupa kastadnya macam lembik aje..sebab masa ni potong semasa kek masih panas..kalau tunggu sejuk , baru la rupa custard cantik sikit..
Sumber:: Cik Mat Gebu
Resepi Asal:: Kak Ida
~terima kasih berkongsi resepi.
BAHAN KEK :-)
• 125 gram mentega
• 1/3 cawan gula halus @ gula kastor
• 1 biji telur gred A4
• ¾ cawan tepung naik sendiri (self raising flour)
• 1/2 cawan tepung kastard
• 1/2 camca teh esen vanilla
•
BAHAN KASTARD :-)
• 1 camca besar tepung kastard
• 1 camca besar gula kastor
• 2/3 cawan susu segar (mat guna 70% susu sejat IDEAL + 30% air)
• 15 gram mentega (kurang lebih 1 camca teh)
• 2 camca teh esen vanilla
CARA MEMBUATNYA :-)
• UNTUK KASTARD :- Satukan semua bahan untuk kastard kecuali mentega dan esen vanilla. Kacau rata dengan whisk dan masak dengan api perlahan sambil terus dikacau hingga pekat. Padam api, tambah mentega dan esen vanilla, kacau rata dan biar sejuk. Ketepikan.
• Panaskan oven pada suhu 175C, lenser tin bulat saiz 7 inci . Ketepikan.
Resepi Asal:: Kak Ida
~terima kasih berkongsi resepi.
BAHAN KEK :-)
• 125 gram mentega
• 1/3 cawan gula halus @ gula kastor
• 1 biji telur gred A4
• ¾ cawan tepung naik sendiri (self raising flour)
• 1/2 cawan tepung kastard
• 1/2 camca teh esen vanilla
•
BAHAN KASTARD :-)
• 1 camca besar tepung kastard
• 1 camca besar gula kastor
• 2/3 cawan susu segar (mat guna 70% susu sejat IDEAL + 30% air)
• 15 gram mentega (kurang lebih 1 camca teh)
• 2 camca teh esen vanilla
CARA MEMBUATNYA :-)
• UNTUK KASTARD :- Satukan semua bahan untuk kastard kecuali mentega dan esen vanilla. Kacau rata dengan whisk dan masak dengan api perlahan sambil terus dikacau hingga pekat. Padam api, tambah mentega dan esen vanilla, kacau rata dan biar sejuk. Ketepikan.
• Panaskan oven pada suhu 175C, lenser tin bulat saiz 7 inci . Ketepikan.
• UNTUK KEK:- Putar mentega dengan gula halus hingga berkrim, masuk telur dan putar hingga kembang. Tambah esen vanilla. Perlahankan kelajuan, masukkan tepung naik sediri + tepung kastard sedikit demi sedikit hingga habis. Gaul rata.
• Masukkan 1/2 adunan ke dalam bekas yang telah disediakan, ratakan dan buat sedikit lubang ditengah2nya. Tuang kastard, ratakan dan tutup dengan baki adunan, ratakan dan bakar selama 30 minit atau hingga masak.
• Sejukkan sebelum dihidangkan. Jika suka boleh ayak gula aising atas permukaan kek sebagai penyeri...
salam..nampak sgt sedap kek kastad ni..ngan kastad yg caie tu..pergh..meleleh da nih..ekeke.. cikgu, yg saye wat tu kler merah tu sbab letak pewarne merah je kat kastad tu..konon nak nampakkan yg kek tu ade kastad la..ehehehe
ReplyDeletekreaftif...ehehh..ingat letak strawberry pes..sebab n3 sebelum ni ada buat jem strawberry kan...
ReplyDelete