setelah masak dengan rupa yang seram ni, siapa la tak panic....
tapi setelah dipotong memang tidak mengecewakan apatah lagi setelah dirasa.....memang sedap, lembab dengan setiap warna dan alunannya di'lining' dengan garis hitam...(macam lining dengan pen hitam).
(Sumber : Pn. Mastura Yasak - FB {Kongsi Resepi})
BAHANNYA
5 Biji Telur
1 ½ cwn Planta atau (250g) - akak ltk 250g butter
2 ½ cwn tepung gandum (ayak sekali dgn baking powder)
2 cwn gula halus (boleh kurangkan..sy guna 1 ½ cwn je) - akak pun kurangkan
1 sudu kecil baking powder atau 3 sk (sudu kfc)
½ cwn susu cair**
1 sudu kecil esen vanilla (bole guna perasa lain juga)
*Sebuk koko (secukupnya)
*Pewarna ( ikut citarasa masing2..)*sediakan tapis teh yg halus..utk ayak serbuk koko.
Cara2:
1.Pukul planta dan gula smpai kembang...
2.Masukan telur satu persatu..pukul lg smpai kembang
3.Masukan *esen vanilla, susu cair…gaul hingga sebati dan masukan tepung sedikit demi sedikit..
4.Bahagikan dua bahagian..campurkan pewarna pink dan satu bhgn pwrna hijau…
5.Griskan loyang dan tabur sikit tepung..masukan adunan pink..ratakan dlm loyang dan
ayak *serbuk koko menutupi lapisan pertama…ayak nipis2 jer..
6.Then masukan lapisan kedua..warna hijau..ratakan perlahan2.. (jgn smpai serbuk koko di lapisan pertama td terangkat)…ayak serbuk koko di atas lapisan kedua..
7.Mcm tu lah seterusnya..sampai adunan abis…
8.Bakar lebih kurang 45min..160 Degree ikut oven masing2…
Pengalaman kak am :
Utk membuat lapisan kaler2 tu biar tebal sbb bila kita melapis & meratkan adunan tersebut
serbuk koko tak akan terikut sama. Tapi bila adunan yg nak kita lapiskan itu agak nipis/sikit
bila nak meratakan lapisan tu, serbuk koko akak tertarik sama - nanti corak tak akan jadi cantik.
mungkin akan bbuat lagi sehingga dapat hasil yang secantik diorang yang pernah cuba buat kek ni...hehehe..tak rugi cuba banyak kali sebab memang sedappp....
KEK ALUNAN KASIH
(Sumber : Pn. Mastura Yasak - FB {Kongsi Resepi})
Cnp dari kak am
BAHANNYA
5 Biji Telur
1 ½ cwn Planta atau (250g) - akak ltk 250g butter
2 ½ cwn tepung gandum (ayak sekali dgn baking powder)
2 cwn gula halus (boleh kurangkan..sy guna 1 ½ cwn je) - akak pun kurangkan
1 sudu kecil baking powder atau 3 sk (sudu kfc)
½ cwn susu cair**
1 sudu kecil esen vanilla (bole guna perasa lain juga)
*Sebuk koko (secukupnya)
*Pewarna ( ikut citarasa masing2..)*sediakan tapis teh yg halus..utk ayak serbuk koko.
Cara2:
1.Pukul planta dan gula smpai kembang...
2.Masukan telur satu persatu..pukul lg smpai kembang
3.Masukan *esen vanilla, susu cair…gaul hingga sebati dan masukan tepung sedikit demi sedikit..
4.Bahagikan dua bahagian..campurkan pewarna pink dan satu bhgn pwrna hijau…
5.Griskan loyang dan tabur sikit tepung..masukan adunan pink..ratakan dlm loyang dan
ayak *serbuk koko menutupi lapisan pertama…ayak nipis2 jer..
6.Then masukan lapisan kedua..warna hijau..ratakan perlahan2.. (jgn smpai serbuk koko di lapisan pertama td terangkat)…ayak serbuk koko di atas lapisan kedua..
7.Mcm tu lah seterusnya..sampai adunan abis…
8.Bakar lebih kurang 45min..160 Degree ikut oven masing2…
Pengalaman kak am :
Utk membuat lapisan kaler2 tu biar tebal sbb bila kita melapis & meratkan adunan tersebut
serbuk koko tak akan terikut sama. Tapi bila adunan yg nak kita lapiskan itu agak nipis/sikit
bila nak meratakan lapisan tu, serbuk koko akak tertarik sama - nanti corak tak akan jadi cantik.
No comments:
Post a Comment